Return to site
Return to site

8 τρόποι να φροντίσετε την Ψυχική Υγεία σας στο σπίτι

Από την Εύη Βασιλείου (Ψυχολόγο) & το Global Shapers Athens Hub

· Mental Health

Μένουμε σπίτι, μένουμε positive!

«Μένουμε σπίτι» είναι το σύνθημα και όλοι έχουμε βρεθεί αιφνιδιασμένοι μπροστά σε μία καθημερινότητα που άλλαξε πριν καν το καταλάβουμε. Η πανδημία του κορωνοιού έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες που μαζί με έναν συνεχή βομβαρδισμό πληροφοριών κάνει πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε άγχος και ανασφάλεια. Παράλληλα, κάθε νέα κατάσταση είναι πολυ-παραγοντική και υπάρχουν πολλοί τρόποι να την προσεγγίσουμε. Μπορούμε να δούμε τις νέες αλλαγές στη ζωή μας ως μια νέα πρόκληση με τη δυναμική να οδηγήσει σε προσωπική ωφέλεια και ανάπτυξη.

Πάμε λοιπόν;

Σήμερα είναι η ευκαιρία μας! Η ευκαιρία να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.

Σας προτείνω ένα πρόγραμμα διαχείρισης της καθημερινότητάς, έτσι ώστε να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και να αντιδράσετε με υγιή τρόπο στην νέα καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί:

1. Αυτό-οργανωθείτε: Ξυπνήστε την ώρα που ξυπνάτε κανονικά βάσει της ρουτίνας σας. Ντυθείτε και ακολουθήστε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας σας. Για παράδειγμα, μπορεί πρώτα να κάνατε γυμναστική και μετά να πηγαίνατε στο χώρο εργασίας σας. Ασκηθείτε σπίτι λοιπόν και ορίστε τις ώρες εργασίας σας, αν αυτές δεν έχουν ήδη οριστεί από τον εργοδότη σας. Κάντε χώρο για τα hobby σας τις ώρες που είχατε αφιερωμένες σε αυτά, πιείτε έναν καφέ συζητώντας με την παρέας σας με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

2. Βρείτε τον προσωπικό σας "χώρο": Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα, με την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής (θα βρείτε αρκετά video στο youtube να σας καθοδηγήσουν), δυο φορές την ημέρα. Θα σας πάρει 5 λεπτά και θα αλλάξει τα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες στον οργανισμό σας. Πάρτε 5 λεπτά, για να εστιάσετε στα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

3. Κάντε λίγα λεπτά άσκηση καθημερινά. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση ανεβάζει τις ενδορφίνες στο σώμα. Οι ενδορφίνες λέγονται αλλιώς και «ορμόνες της χαράς»! Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα πολλά online προγράμματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

4. Μήπως είχατε ξεχάσει πράγματα που στο παρελθόν σας έκαναν χαρούμενους και δεν προλαβαίνατε να τα υλοποιήσετε; Χορεύατε ξέφρενα, ζωγραφίζατε, γράφατε (ποίηση, στίχους, σκέψεις) παίζατε μουσική ή ακούγατε; Θυμηθείτε ή παρατηρήστε τα αναδυόμενα ταλέντα σας. Αναπτύξτε δεξιότητες που δε γνωρίζατε ότι υπάρχουν!

5. Μάθετε κάτι καινούριο: Εξασκείστε τις μαγειρικές σας ικανότητες ή παρακολουθήστε ένα μάθημα διαδικτυακά σε μία από τις πολλές πλατφόρμες που υπάρχουν. Έχετε τη δυνατότητα να μάθετε από καταξιωμένους ειδικούς και καθηγητές παγκοσμίως από το σαλόνι σας!

6. Υιοθετήστε ή αναπτύξτε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία. Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία και απόλαυση ενός γεύματος, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, Μπορεί να είναι μακριά αυτή η λίστα, από εσάς εξαρτάται!

7. Αφιερώστε χρόνο στους ανθρώπους που συμβιώνετε. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και ξαναγνωριστείτε. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα αίτια που μας στρεσάρουν, αναφερόμαστε σε εξωτερικούς παράγοντες ενώ αντίθετα οι αιτιολογικοί παράγοντες προέρχονται και δημιουργούνται από εμάς. Επικοινωνήστε με τους αγαπημένους σας που βρίσκονται μακριά σας μέσω των digital μέσων που βρίσκονται πλέον στη διάθεση μας.

8. Γίνετε επιλεκτικοί. Επιλέξτε με ποιους επικοινωνείτε, ελαχιστοποιώντας τους ‘στρέσορες’ από το περιβάλλον σας. Επιλέξτε τις πηγές από τις οποίες πληροφορείστε για τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να είναι έγκυρες ( π.χ. WHO, WEF) και να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, χωρίς να δημιουργούν πανικό, στον οποίο αποσκοπούν πολλά ΜΜΕ για λόγους δημοτικότητας. Επίσης ορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ενημέρωση σας ώστε να μην κυριεύει την καθημερινότητα σας. Μία φορά το πρωί-βράδυ μπορεί να αρκεί.

Αλλαγή τoυ τρόπου σκέψης, σημαίνει αλλαγή στα συναισθήματα που προέρχονται από την ερμηνεία των καταστάσεων και έτσι αλλάζουμε συναισθηματική ποιότητα στην καθημερινότητα μας και ανοίγουμε νέες ευκαιρίες. Μένουμε σπίτι λοιπόν και αξιοποιούμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που μας δίνονται μέσα από αυτό, ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να συνεχίσουμε ακάθεκτοι την εξέλιξή μας.

 

Και φυσικά don’t forget to count your blessings!

Εύη Βασιλείου

Ψυχολόγος, MSc Στρες και Προαγωγή Υγείας, Ιατρική Αθηνών

Previous
ReGeneration: 5 year impact report
Next
How can books benefit our well-being?
 Return to site
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK